allatider.com © 1999-2008                    

 

 

Söker mina rötter....
i botten av flyttkartongerna

 

 


Börjar att fundera på om jag är på väg att bli gammal. Känner mig inte gammal, och tycker inte själv att jag ser så särskilt gammal ut heller. Ändå så kommer tankarna, och snurrar runt i skallen på mig. Varför…kanske ni tänker.

Jo,…jag har fått ett väldigt starkt behov av att finna gamla klasskamrater, men också mina rötter. Jag vill ha reda på var jag har bott, och hur länge jag bott där. En del av er vet ju att jag tillbringade min barndom mer eller mindre i en flyttkartong. Innan har jag nöjt mig med att inse fakta, att det var på det viset . Men nu börjar jag alltså känna att jag vill veta mer. Från födelsen fram till 6 års ålder lär jag väl aldrig få reda på mer än jag redan vet.

Föddes på Lilla Essingen, flyttade till Västmannagatan ( kan ha varit Västerlånggatan), tillbaka till Lilla Essingen, sedan till Lidingö, sedan åter till Lilla Essingen, Västerlånggatan ( kan ha varit Västmannagatan ), därefter Trollbäcken, vidare till Vendelsö, tillbaka till Trollbäcken.
Flyttade alltså minst 9 ggr innan jag började skolan!!! Troligtvis var det ännu fler gånger men som sagt det kommer jag aldrig att få veta och är inte så intresserad av det heller.

Började skolan i Vendelsö där jag bott tidigare men ej i samma hus. Nån gång i klass 2 flyttade vi igen, denna gång till nåt ställe som hette Norrby, troligen inte så långt från Vendelsö, men jag tror att jag fick byta skola. Under 1967-1968 flyttade vi ytterligare 5 ggr, Alunda, Tumba, Bollmora, Ösmo samt återigen till Vendelsö. ( verkar som om någon trivdes där) . Efter det flyttade vi till Fituna skola, som om det inte räckte med skolor, bodde vi alltså i en sådan en kort period. Därefter gick flyttlasset till Sorunda,Nytorp. Där fick jag gå nästan hela klass 4, så där fastnade jag till och med på ett klassfoto!! Började klass 5 i Stora Vika, så då hade vi alltså ännu en gång packat våra flyttkartonger. Efter några månader kom man då till världens ände: Trosa. Där bodde vi faktiskt också nästan ett helt år!!! Sedan flyttade vi till….ja jag vet faktiskt inte. Om det beror på att jag blivit senil eller om det beror på nåt annat det vet jag inte men ser ändå nåt ställe framför mig ibland men ännu har jag inte fått kläm på var det låg. Hur som helst gick jag sista halvan av klass 6 på nåt ställe som kanske klarnar så småningom. Så klass 1-6 var en tid när jag avverkade 13 eller 14 skolor!!!

När det var dags för högstadiet hade jag fått ytterligare ett småsyskon och då bodde vi i Botkyrka. Skolan jag egentligen tillhörde var inte färdigbyggd så vi fick åka till Fittja skola i klass 7. Om jag sedan kommer ihåg rätt så började vi alltså klass 8 i en nybyggd skola: Kärsbyskolan. Fast under dessa 3 år så flyttade vi ändå… fast inom samma område.

Antalet flyttar kan jag inte räkna men skolorna blev till slut 15 eller 16. Om man inte räknar med gymnasiet i Västberga..för då blir det ju ytterligare en.

För att återgå till mitt behov att vilja veta vilka skolor och hus jag bott i….jag kommer troligtvis inte att lyckas så bra, det inser jag ju. Trots att jag är en obotlig optimist så lär minst hälften förbli i dunkel. Men jag är ju en god bit på väg ändå, för nu har jag fått flera kontakter med gamla klasskamrater på de platser där jag ändå hann att rota mig. Ni kanske undrar hur jag hann med det, men saken är nog den att mina rötter är snabbväxande…ibland blir man tvungen att växa fort….för att överleva.

Text: Irre 2007


Tillbaka till skrivbordet

 

Lillvårtan har rymt...Hulda Skrynkelbens kompis Lillvårtan tycks ha rymt. Vill du läsa mer om henne?
läs...