uppdaterat 2003-11-17

Tillbaka till Index

 

Idag pratar vi mycket om empati och förståelse. Vi säger också att våldtäktsmän är sjuka. Själva beteendet är en följd av sjukdomen. Visst kan jag hålla med om att man är "sjuk" om man går runt och våldtar kvinnor och barn. Frågan är bara, vem man skall lägga skulden på när dessa brott begås.

Alkoholismen är också en sjukdom.
En alkoholist kan inte handskas med alkoholen på ett "normalt" sätt.

Låt oss säga att en alkoholist tar sin bil och i påverkat tillstånd kör ihjäl en människa som går på trottoaren. Denne alkoholist åker fast och döms i domstol till fängelse eller böter. Detta är enligt min mening helt korrekt.

Ingen, ingen normal människa skulle väl ens komma på tanken att lägga skulden på den människa som blev ihjälkörd. Ingen skulle väl komma med den morbida tanken att går man på trottoaren, så får man nog räkna med att bli ihjälkörd av en alkoholist. Ingen domstol dömer heller till lägre straff för att den gående på något sätt har del i det som skett.

Men……

En våldtäktsman får ofta strafflindring på grund av att offret på något sätt anses vara orsaken till handlingen!!

Enligt våra domstolar så får man som kvinna skylla sig själv till viss del om man blir utsatt för våldtäkt!!

Som kvinna får man räkna med att en kort kjol kan göra männen så vilda av sexuell frustration att de inte till fullo är ansvariga för sina handlingar.

Som kvinna borde man veta att man inte bör dricka alkohol på krogen eller i glada vänners lag, i synnerhet inte klädd i kort kjol eller på annat sätt klädd på ett " utmanande" sätt.

Vi skiljer alltså på olika slags brott när vi dömer i domstolen. Är man sjuk och kör ihjäl en människa så är man visserligen sjuk men får sona sitt brott fullt ut. Men om man är sjuk och våldtar en kvinna så lägger man ofta en del av skulden på offret!!!

Detta är som jag ser det helt oacceptabelt. Vilket brott det vara månde så är det gärningsmannen som skall dömas inte offret.

Jag som kvinna, har väl rätt att klä mig i kjol om jag vill!!
Jag som kvinna, har väl rätt att ta mig en öl om jag vill!!
Jag som kvinna, har väl rätt att le och skratta om jag vill!!

Visst kan jag förstå om en man blir upphetsad när han ser en kvinna som är vacker i hans ögon. Även kvinnor kan bli upphetsade av att se en man.

Men inte överfaller vi kvinnor främmande män i mörka gränder.
Inte slår vi kvinnor män sönder och samman för att tillskansa oss ett samlag.
Inte samlar vi kvinnor ihop oss i grupp för att sedan lura med oss en snygg, ung kille med sexiga kläder, och en eller annan öl innanför västen, för att sedan på alla upptänkliga sätt förnedra och hota denne man till att utföra handlingar mot hans vilja.

Även om vi kvinnor skulle göra detta, så är jag övertygad om att domstolen inte för en enda sekund skulle komma på tanken att: mannen på något sätt skulle ha "inbjudit" till att bli skändad, genom att på något sätt uppmuntra dessa kvinnor.

Nej, låt oss nu en gång för alla se till att det är gärningsmannen som skall dömas, inte offret.

Att vi som människor sedan kan bli upphetsade när vi ser en i våra ögon vacker och intressant människa, det är normalt.

 

Vi får gärna REAGERA, men inte AGERA, MOT någons vilja.


Svarta Menyn


Tillbaka till Index