uppdaterat 2003-10-22

Tillbaka till Index


Det största hotet är likgiltigheten

Dessa ord stod på en banderoll vi använde för några år sedan. Vi var ett gäng "Hotell och Restaurangare" som samlats i Visby.

Den gången handlade det om valrörelsen, men det var ord som fastnade i mitt huvud. Dessa ord står för ganska mycket: Det största hotet är likgiltigheten. Det handlar inte bara om valet till riksdagen.

Idag har våldet brett ut sig, fackliga kamrater i världen riskerar liv och lem. Att vilja få det bättre på jobbet och i vardagen innebär risk för övergrepp av olika slag. Det är hemskt men det händer inte hos oss: så har vi väl tänkt lite till mans.

Idag har våldet kommit närmare. Det är inte bara i USA som ungdomar skjuter vilt omkring sig. Det är inte bara i andra länder fackliga representanter mördas. Det är inte bara i andra länder som man blir rånmördad på sin arbetsplats.

Alla vet vad som hänt den senaste tiden. Nazisterna har nu samlat sina trupper och försöker sätta hela demokratin ur spel. Detta händer här hos oss, här i Sverige.

En facklig kamrat har mist livet, hans anhöriga har mist en livskamrat. Journalister har hotats och skändats, kändisar ha fått utstå hot, spott och spe för att de stått upp för sina ideal, våra värderingar. Våra kamrater som har till uppgift att skydda oss, har brutalt skjutits ned när de gjorde sitt jobb, nämligen att upprätta lag och ordning.

Alla människor har ett val. Man väljer själv vilken sida man står på. Vill vi ha ett samhälle där den starke tar för sig och den svage får stå tillbaka? Vill vi ha ett samhälle där nazister och MC-gängen dikterar våra villkor? Vill vi ha ett samhälle där våldtäktsoffren blir de som får skulden? Vill vi få ett samhälle där våra barn lär sig att ta till vapen redan i skolåldern?

Nej, givetvis inte.

Vi vill ha ett samhälle som ger alla möjligheter. Samma möjligheter till att gå i skola och skaffa sig utbildning. Samma möjligheter till att få vård och omsorg, oavsett om man är ung eller gammal, rik eller fattig, har bra eller dåliga gener. Samma möjligheter till trygghet på ålderns höst.

Vi vill ha ett samhälle som tar hand om brottsoffren, inte förövarna. Vi vill ha ett samhälle byggt på demokratins spelregler, inte på nazisternas sjuka och förljugna värderingar.

Vi vill ha…vad gör vi då för att behålla vår demokrati? Vad gör vi för att få bort våldet från gator och torg. Vad gör vi för att hjälpa våra brottsoffer?

Det största hotet…Det största hotet är likgiltigheten.

år 2000

 

Back


Tillbaka till Index